Artykuły

Sprawozdanie z działalności parafii w 2023 roku

Wydarzenia z życia Kościoła

Świat

Nieustannie trwa prześladowanie Kościoła. Liczba krajów gdzie chrześcijanie są prześladowani wzrosła ze 145 do 153

Papież Franciszek odbył 5 podróży apostolskich i odwiedził: Demokratyczną Republikę Konga, Sudan Południowy, Węgry, Portugalię, Mongolię, Francję.

Papież beatyfikował 37 osób.

Synod o synodalności zwołany przez Papieża Franciszka, w minionym roku odbywał się na dwóch sesjach na których określono, że synod dotyczy sposobu funkcjonowania Kościoła, a nie doktryny jakiej naucza, oraz że synodalność jest procesem do którego trzeba wychowywać.

Polska

W Markowej – w diecezji Rzeszowskiej odbyła się beatyfikacja rodziny Ulmów. Józef, Wiktoria i siedmioro ich dzieci, zostali ogłoszeni błogosławionymi.

Diecezja tarnowska

Zakończył się V Synod Diecezjalny.

Proces beatyfikacyjny ks. Jana Czuby został otwarty w 2009 r. ale nie rozpoczął się etap diecezjalny w Republice Konga. W minionym roku nasza diecezja podjęła się poprowadzenia diecezjalnego etapu procesu beatyfikacyjnego Ks. Jana Czuby i ten proces rozpoczął się w tym roku.

W Seminarium Duchownym na 1 roku kształcenie rozpoczęło 12 kleryków.

Parafia

W tym roku 2 tragiczne wydarzenia wpisały się w naszą historię. Przez naszą parafię przeszło gradobicie, które zniszczyło rolnikom większość plonów, uszkodziło wiele budynków i naruszyło elewację kościoła.

2 domy mieszkalne zniszczyły pożary.

A z dobrych wydarzeń:

1 przewodniczka DSM ukończyła kurs i przewodzi grupie dziewcząt.

Odbyła się wizytacja kanoniczna którą przeprowadził ks. Bp Artur Ważny – podsumowania jeszcze nie ma.

Dary przekazane ks. biskupowi podczas wizytacji: monstrancja do adoracji i kielich mszalny, ks. biskup przekazał do parafii w Loulombo w Republice Konga gdzie pracował i zginął ks. Jan Czuba.

Staraliśmy się kontynuować stałą pracę wszystkich grup duszpasterskich.

Przez cały rok działa w sali katechetycznej Grupa Wsparcia AA Światełko służąca osobom które borykają się lub miały problem z alkoholem.

Statystyka

Niedziela

Gość Niedzielny

Promyczek Dobra

Inwestycje wykonane w 2023 r.:

1. Kościół

Organy zostały rozebrane i przewiezione do pracowni w celu naprawy, trwa ich montaż.

Pomieszczenie chóru zostało wyremontowane – nowa instalacja elektryczna, remont ścian z malowaniem, wylewka i posadzka ceramiczna zamiast drewnianej podłogi.

Wstawiono troje nowych drzwi – na chór i na strych i na wieżę.

2. Plebania

Wyremontowano jeden garaż, wyposażono i tam utworzono biuro Parafialnego Oddziału Caritas.

3. Budynek gospodarczy

Budynek garażowo gospodarczy został wykończony, odpowiednie pomieszczenia wyposażono w regały i zgromadzono tam wszystkie sprzęty, na które był przeznaczony.

Wybetonowano plac pomiędzy plebanią i budynkiem gospodarczym.

6. Tereny parafialne

Na brzegu nad Grotą Matki Bożej trwała nadal reorganizacja i nasadzenia zieleni.

Plan inwestycyjne na 2024

W grudniu otrzymaliśmy informacje że wniosek złożony w 2019 r o dofinansowanie termomodernizacji kościoła został teraz uwzględniony w finansowaniu i trwa wymiana uaktualnionych dokumentów, niedługo powinno być podpisanie umowy o jego realizację. Terminy zostały już ustalone tak, że ten remont powinien zakończyć się do czerwca 2025. Więc w tym roku planowana jest nowa posadzka z ogrzewaniem podłogowym zasilanym z pomp ciepła gazowych, wymiana drzwi zewnętrznych i fotovoltaika.

Funkcjonowanie parafii i utrzymanie kościoła są pokrywane z ofiar wiernych i obejmują:

Energia elektryczna, drewno do ogrzewania kościoła, organizacja rekolekcji, organizacja spowiedzi parafialnych, pranie bielizny liturgicznej, środki czystości, narzędzia do sprzątania, wymiana żarówek, komunikanty, hostie, wino mszalne, kadzidło, materiały poligraficzne przysyłane z Kurii Diecezjalnej, niektóre wyjazdy rekolekcyjne osób posługujących w liturgii , wywóz śmieci, koszty kanalizacji z kościoła, ubezpieczenie OC, podatek, szaty liturgiczne, niektóre prace naprawcze,  drobne narzędzia, drobne wyposażenie, oraz wszelkie bieżące naprawy, przeróbki czy modernizacje. Kościół dalej ogrzewamy drewnem jakie w parafii pozyskujemy. Ale możliwe to jest dzięki systematycznej pomocy strażaków – w tym roku z  obu straży (raz OSP Korzenna, raz OSP Korzenna Centrum) i dzięki wytężonej pracy Pana kościelnego, za co składamy im serdeczne Bóg zapłać.

Funkcjonowanie plebanii oraz koszty utrzymania księży nie są pokrywane ze składek w kościele tylko z ofiar składanych przy okazji zamawiania Mszy Św., przy czynnościach kancelaryjnych: śluby, chrzty i pogrzeby, przy wypominkach i obejmują:

Ogrzewanie, prąd elektryczny, gaz, woda, śmieci, ścieki, zakup żywności, wynagrodzenia kucharek, itp … Ze względów zdrowotnych i rodzinnych zakończyły pracę panie kucharki: Pani Halina Bieniek i Pani Bernadeta Baran, a do pracy na stanowisku kucharki zgłosiła się Pani Agnieszka Lewandowska z Wojnarowej. Paniom, które zakończyły pracę składamy serdeczne podziękowanie – Bóg zapłać.

Sprawozdanie finansowe za 2023 r.

W związku z ustawą o ochronie danych Kuria Diecezjalna orzekła iż szczegółowe sprawozdanie finansowe parafii jest sprawą wewnętrzną parafii i nie można go publikować w internecie – w związku z tym jak zwykle jest podane w sprawozdaniu na koniec roku i jest wywieszone w gablocie, tak aby każdy mógł się zapoznać, ale szczegółów nie będzie na stronie internetowej.

Sprawozdanie finansowe w skrócie:

Saldo na koniec 2022 r.               64 371,32

Ofiary                                           640 909,92

Wydatki                                      - 685 720,55

Saldo na koniec 2022 r.                19 569,60

Parafialny Oddział Caritas

Działalność Caritas to przede wszystkim cicha pomoc potrzebującym oraz pomoc w przygotowaniu spotkania z kapłanami dla przyjęcia sakramentów.

Stała opieka nad tymi o których wiemy, że są w potrzebie i czuwanie czy ktoś nowy nie znalazł się w potrzebie. Akcja Kilo. Wypożyczanie sprzętu rehabilitacyjnego. W poszczególnych przypadkach udzielana była konkretna pomoc. Spotkanie integracyjne podczas Dnia chorych i seniorów.

Stałą opieką w formie częstej pomocy w ciągu roku Caritas obejmuje 35 osób.

Saldo za 2022 rok                                                                            8 366,23

Skarbonki darowizny i ofiary przy działalności Caritas                     15 525,86

Wydatki                                                                                           - 18 464,49

Saldo za 2023 rok                                                                             5 427,60

Co nas czeka – jakie są plany duszpasterskie na najbliższy rok:

Od Wielkanocy będą obowiązywały postanowienia V Synodu i będzie czas na wdrażanie jego dekretów w życie diecezji.

Trzeba dokończyć inwentaryzację cmentarza.

Trzeba przypomnieć, że jeśli chore lub starsze osoby przebywają dłuższy czas w domu i nie mogą być w kościele to dla nich istnieje możliwość odprawienia Mszy Św. w domu. Trzeba się tylko umówić. Zadbajmy o seniorów, żeby każdy choć raz w roku mógł uczestniczyć w Mszy Św.

W tym roku zostały rozpoczęte starania o relikwie bł. Karoliny Kózka i św. Marcina, potrzeba jeszcze naszej modlitwy i starań i mamy nadzieję wprowadzić je w tym roku do naszego kościoła.

Wszystkim za wszelkie ofiary

składamy serdeczne podziękowanie